Pārtikas produktu un dzērienu ražošana Latvijā

Pārtikas produktu un dzērienu ražošana Latvijā

Latvijai ir senas tradīcijas, bagāta vēsture un milzīga pieredze lauksaimniecības produktu un pārtikas produktu ražošanā. Tieši šīs jomas Latvijā ir attīstījušās vislabāk. Latvijas iedzīvotāji, pirms vairāk nekā simts gadiem, pārsvarā dzīvoja laukos, katram bija sava saimniecība un katru dienu vajadzēja to doties apkopt. Lai to izdarītu ir nepieciešams spēks un enerģija, tātad, katram latvietim bija kārtīgi jāapēd. Lūk, tāpēc, viņi arī sāka attīstīt savu virtuvi, kura arī mūsdienās ir labi pazīstama ar saviem sātīgajiem un garšīgajiem ēdieniem.

Vairākus gadu desmitus, Latvijā ražotie produkti, lielā cieņā tika turēti arī Krievijā. Ar lepnumu varam teikt, ka mūsdienās šis fakts paliek nemainīgs. Vārdi, “Ražots Latvijā” nozīmē, ka produkta ražošanā ir izmantoti kvalitatīvi produkti un ka produkts ir patiesi vērtīgs.

Latvijā, tieši tāpat kā Eiropā un Krievijā, pārtikas produktu tirgū var vērot strauju gatavo produktu un subproduktu tirgus attīstību. Ar katru gadu, parādās aizvien lielāka interese par nacionālajiem ēdieniem, kā arī par ērti lietojamajiem ēdieniem un uzkodām, turklāt ar vienu nosacījumu, tiem ir jābūt veselīgiem. Tāds nosacījums, paver jaunas iespējas gan pārtikas ražotājiem, gan dzērienu ražotājiem.

Saikne starp pārtikas nozari un izglītotiem patērētajiem ir viens no visstiprākajiem faktoriem, kurš var nodrošināt sekmīgu produktu un dzērienu sektora attīstīšanos Latvijā. Latvija var būt lepna ar Lauksaimniecības universitāti, kura nodrošina augsti kvalificētu un labi izglītotu speciālistu sagatavošanu šajā jomā.

Lauksaimniecības attīstīšanās Latvijā veicina arī produkcijas pārstrādes uzņēmumu attīstību. Latvijā, tiek ražoti gandrīz visi, ikdienā nepieciešamie pārtikas produkti. Pārtikas rūpniecība izmanto vietējos un citu valstu ievestos izejmateriālus. Pārtikas ražošanas uzņēmumi atrodas pa visu valsti.

Pārtikas rūpniecība ir viena no lielākajām rūpniecībām Latvijā. Statistika liecina, ka dažus gadus atpakaļ saražota produkcija šajā nozarē tika patērēta tepat uz vietas (aptuveni 65%), pērējā tika eksportēta (aptuveni 35%).

Pirms dažiem gadiem, šajā nozarē strādāja vairāk nekā 950 uzņēmumu un privāto uzņēmumu un tajos bija nodarbināti vairāk nekā 22% iedzīvotāju.

Savu produkciju Latvija eksportē pārsvarā uz Lietuvu un Igauniju. Latvijā saražotie cietie sieri, sviests, piens un sausais piens, konservētās zivis, augļu un ogu konservi, sālījumi, graudaugi, gaļas izstrādājumi, konditorejas izstrādājumi, maize, alkoholiskie un bezalkoholiskie dzērieni, ir ļoti populāri Eiropā. Augļu un ogu sagataves tiek eksportētas uz citām valstīm un pēc tam izmantotas jogurtu, saldējumu un konditorejas izstrādājumu ražošanā. Latvijas produkcija ir ļoti pieprasīta Krievijā un citās valstīs, tur labi pazīstamas ir “Rīgas šprotes”, “Rīgas balzāms”, piena produkti, gaļas konservi un dārzeņi. Atbildēt uz jautājumu, kāpēc šie produkti ir tik ļoti populāri – pavisam vienkārši, tāpēc, ka tiem ir teicama kvalitāte un tie tiek ražoti jau vairākus gadu desmitus.