Latvijā ražotie piena produkti

Latvijā ražotie piena produkti

Piens, krējums, sviests, kefīrs, biezpiens, rūgušpiens, siers, saldie sieriņi, jogurti un citi piena produkti, lielākā vai mazākā mērā, ietilpst katra cilvēka ēdienkartē. Tie ir ne tikai vērtīgi pārtikas produkti, bet arī dziedinoši produkti, kurus ārsti ieteic lietot dažādu slimību gadījumos un diētas laikā.

Pieaugušam cilvēkam, katru dienu iesaka lietot 500 g piena, 15 g sviesta, 18 g biezpiena, 20 g biezpiena un aptuveni 18 g krējuma vai saldā krējuma.

Īpašu vietu, piena produkti aizņem bērnu un pusaudžu uzturā, grūtnieču uzturā un barojošu māmiņu uzturā, kā arī padzīvojošo cilvēku uzturā. Angļu zinātnieks Dž. Šeins kādreiz ir teicis, ka cilvēkam no dzīves ir jāaiziet ar tādu pašu ēšanas režīmu, ar kādu viņš ir atnācis.

Latvijā ir ļoti daudz piena pārstrādes uzņēmumu, kuri katru dienu pārstrādā ap 1500 tonnu piena. No tā tiek ražots – siers, piens, krējums, liela daļa piena tiek pārstrādāta piena pulverī un tālāk sūtīta, galvenokārt, uz Krieviju, Lietuvu, Igauniju, Vāciju, u. c. valstīm.

Neskatoties uz lielo eksporta apjomu, gribas atzīmēt, ka lielākā daļa, Latvijā saražotās piena produkcijas, paliek tepat uz vietas.

Latvijā kopumā darbojas 39 piena pārstrādes uzņēmumi: “Valmieras piens”, “Limbažu piens”, “Latgales piens”, “Tukuma piens”, “Rīgas Piensaimnieks”, “Līcīši”, “Kalnu piens”, ‘Ķiršu piens”, “Rankas piens”, “Smiltenes piens”, “Ramadas”, “Lazdonas piensaimnieks”, “Krāslavas piens”, “Talsu piensaimnieks”, “Latvijas piens”, “Limbažu siers”, “Preiļu siers”, “Edaks”, “Siera ražotne”, “Cesvaines piens”, “Trikātas siers”, u. c. Lielāko daļu piena, aptuveni 70% pārsvarā pārstrādā seši lielākie piena kombināti.

Visi, Latvijā ražotie piena produkti sastāv no īsta piena, kaut gan bieži vien tiek “izmests pa vārdam”, ka tas tā nav un ka piena ražošanai arī pie mums tiek izmantots piena pulveris. Pirmkārt, Latvijai pilnīgi pietiek piena, lai saražotu vajadzīgo un nepieciešamo produktu skaitu, otrkārt, lai ražotu pienu no pulvera un lai to atkal atjaunotu, ir vajadzīgi zināmi ieguldījumi. Tādu piena ražošanas veidu parasti izvēlās valstis, kur piena pietrūkst, Latvijai tādas vajadzības nav.

Latvijā tiek ievesti piena produkti arī no citām valstīm, bet tikai tādi, kuri Latvijā nav pieejami, vai ir ļoti maz pieejami, piemēram, dažādi kazas sieri, paniņas, u. c. produkti.

Latvijas pircēji, pārsvarā iegādājas pienu, krējumu, biezpienu, sieru, u. c. piena produktus. Jāatzīmē, ka siera patēriņš ir samazinājies, bet toties ir palielinājies tīrā piena patēriņš. Pircēji, galvenokārt ir sadalījušies divās grupās, vieni pērk vislētākos piena produktus, citi atkal, visdārgākos un viskvalitatīvākos produktus, to pircēju skaits, kuri pērk vidēji dārgos produktus – ir pavisam niecīgs.

Ja ņemam vērā to faktu, ka piena izstrādājumiem cenas visu laiku ceļas, tad cilvēki, bieži vien izvēlās iegādāties piena produktus lielveikalos, ar atlaidēm.

Lai arī cik dīvaini tas liekas, bet piena izstrādājumu skaits ir samazinājies arī sakarā ar demogrāfisko stāvokli Latvija. Jo mazāk dzimst bērnu, jo vairāk ģimeņu aizceļo prom no Latvijas, jo mazāk piena izstrādājumu ir vajadzīgs Latvijā palikušajiem iedzīvotājiem.

Cilvēki, kuri nevar atļauties iegādāties Latvijā ražotos piena produktus, izvēlas Latvijā ievestos piena produktus, tie ir lētāki, bet nav ražoti no īsta piena. Produktiem, kuri ir ražoti no īsta piena, nevar būt tik zema cena. Tātad, ja jūs iegādājaties Latvijā ražotos piena produktus, tad varat būt pārliecināti, ka pērkat kvalitatīvu, vietējo preci. Tai produkcijai, kura nav ražota no īsta piena, ir citādāks marķējums.