“Laima” dara mūs laimīgākus

“Laima” dara mūs laimīgākus

Vārds “Laima” latviešiem asociējas ar daudz mīļām un patīkamām lietām un cilvēkiem. Pirmām kārtām, varam minēt to, ka daudziem tas asociējas ar “laimi”, “Laimes māmuliņu”, daudziem ar mīļiem cilvēkiem, kuru vārds ir Laima, bet daudziem vārds “Laima” asociējas ar to “Laimu”, kuras vārdu izrunājot vien, prātā nāk smaržojoša, mutē kūstoša šokolāde, saldeni rūgtā kakao smarža, konfektes ar visdažādākajiem pildījumiem, zefīrs tik pūkains kā mākonis, marmelāde, kā mazs augļa gabaliņš, kuram tagad ir piešķirta pavisam cita forma un tā varētu turpināt un turpināt…

Domāju, ka nekļūdīšos, ja teikšu, ka tomēr daudziem no mums “Laima” nozīmē šokolāde.

Šokolādes ražošana, tas ir sarežģīts, augsti kvalificēts process, kurš nav iedomājams bez jaudīgas aparatūras un smalkiem ķīmijas – fizikas procesiem. Šokolādes kvalitāte un garša, pirmām kārtām jau ir atkarīga no kakao pupiņu kvalitātes. Kakao pupiņu pārvēršana šokolādē ir sarežģīts process, kurā lielu lomu spēlē sastāvdaļas, laiks un temperatūra. Variējot ar šiem trim parametriem, var izgatavot daudz dažādu un unikālu recepšu.

Ir triju veidu kakao – rīvēts kakao, kakao – sviests, kakao – pulveris, kurš tiek izmantots šokolāžu ražošanā.

Atkarībā no tā, kādu šokolādi jūs vēlaties iegūt, tādas sastāvdaļas vajag arī izmantot;

  • Tumšā šokolāde: rīvēts kakao + kakao sviests + cukurs.
  • Piena šokolāde: rīvēts kakao + kakao sviests + cukurs + sausais piens.
  • Baltā šokolāde: kakao sviests + cukurs + sausais piens.

Līdz 2015. gadam, Laima apstrādāja pupiņas pēc tās pašas metodes, ko 1870. gadā ieviesa tās dibinātājs – Teodors Rigerts. Neskatoties uz to, ka process, tika gan uzlabots, gan modernizēts, tas joprojām tika saglabāts un Laima līdz 2015. gadam, bija viena no retajiem uzņēmumiem pasaulē, kuri šokolādi gatavoja no kakao pupiņām. Bet, ir jālieto vārds bija, tāpēc, ka Laima, kopš 2015. gada beigām, tieši tāpat kā aptuveni 80% šokolādes ražotāju visā pasaulē ir izvēlējusies ražot šokolādi nevis no kakao pupiņām, bet gan no kakao masas. Laimas speciālisti apgalvoja, ka šokolādes gatavošanas recepte netiks mainīta, šokolādes garša paliks līdzšinējā un ka patērētāji, pat nesajutīs atšķirību.

Šobrīd tiek plānots par jaunu rūpnīcas “Laima” celšanu, kura būs aprīkota ar mūsdienīgu ražotni, kas būs piemērota mūsu iemīļoto zīmolu ražošanas procesiem.

Ja runājam par Laimas produkciju, tad obligāti vajag pieminēt Laimas konfekšu kārbas, it īpaši jau no “Asorti” un “Prozit”. Jo vēl pavisam nesen nevarēja iedomāties “labāku ciema kukuli” par šī konfektēm. Tagad tām un vēl daudzām citām konfekšu kārbām klāt ir nākušas gan dažādas šokolādes izlases konfekšu kārbas, gan dažādu materiālu kārbas, gan svētkiem paredzētās un attiecīgi noformētas konfekšu kārbas. Kā visjaunāko produktu šajā grupā varam minēt Laima un Rīgas Melnā Balzama šokolādes konfekšu izlase.

Ja runājam par Laimu, tad obligāti ir jāpiemin šokolādes. Uzņēmums ražo gan tumšo, gan piena, gan balto šokolādi. Par īstām pērlēm varam nosaukt šokolādes, kuras ir izturējušas pārbaudi nu jau gadsimta garuma: “Lukss”, “Rigonda”, “Piena šokolāde ar lazdu riekstiem”, “Rīga” u. c.

“Visjaunākais” produkts šajā kategorijā ir šokolādes tāfelītes Tagad ar maschmallow un Tagad ar citrona kraukšķiem.

Nobeigumā varam teikt, ka kombināta Laima sortiments ir milzīgs un vislielāko prieku sagādā tas, ka jebkurš saldummīlis var iegādāties to preci, kura viņam garšo vislabāk.