Kaņepju sviests

Kaņepju sviests

Šis stāsts būs gan par Ingus Niedru, gan par kaņepju sviestu un citiem, no kaņepēm ražotiem labumiem.

Ingus, dzimtas īpašums atrodas Jelgavas novada Blakenfeldē. Viņš jau astotajā paaudzē aprūpē 12 hektārus kaņepju un iepriecina, Kalnciema tirdziņa apmeklētājus, ar visdažādākajiem kaņepju izstrādājumiem. Tirdziņā jūs varat iegādāties sēklas, kaņepju balto vai tumšo šokolādi, kaņepju halvu, kaņepju pesto ar baziliku, klasisko kaņepju staku un sarunāt ar Ingus, lai viņš jums izgatavo kaņepju šķiedru matraci.

Ingus, ir stājies sava vectēva amatā un šī nodarbošanās ir viņa pienākums un dzīvesveids, bet diemžēl, ne peļņas avots. Viņš ir izvēlējies audzēt latviešiem ļoti nepieciešamu kultūraugu – kaņepes. Šis augs ir ļoti vērtīgs un dabisks, tas ir ne tikai ēdiens, bet arī tautas medicīnas līdzeklis, kurš daudzu gadsimtu garumā ir palīdzējis izdzīvot mūsu mazajai nācijai. Kaņepes ir lielisks produkts tiem cilvēkiem, kuri ir izvēlējušies dzīvot “zaļu, ekoloģiski tīru dzīvesveidu”, tāpēc, ka kaņepi var izmantot gandrīz vai visu. Tātad, no kaņepes var gatavot ne tikai eļļu un izmantot to šķiedrai, bet arī izmantot to lauksaimniecības zemju ielabošanai.

Daudzi uzskata, ka kaņepes pietiek iesēt un tālāk tās izaugs pašas. Patiesībā, tas tā nav, kaņepju audzēšana ir samērā darbietilpīgs process, jo pirms sēšanas zeme ir kārtīgi jāapstrādā, tad jāmēslo un tikai tad var sēt. Lai izaugtu laba raža ir nepieciešama kaņepju šķirne, kura būs atbilstoša gan augsnei, gan klimatiskajiem apstākļiem.
Kaņepes ir dzimušas Himalaju pakājē un vairāku gadsimtu garumā (16 – 18) tika audzētas visā Eiropā. Nav izslēgts, ka tās vēl augtu arī mūsdienās, ja tās nebūtu izkonkurējuši citi kultūraugi. Latvijā kaņepes tika audzētas pat pirms 100 gadiem.

Tajos laikos kaņepes tika izmantotas eļļas spiešanai, kā piedevas ēdieniem, auklu, virvju un diegu gatavošanai. Mūsdienās no kaņepēm gatavo izturīgus, visā pasaulē atzītus audumus, ar to šķiedrām piepilda matračus, tās ir lielisks siltumizolācijas materiāls, tās izmanto laku, krāsu un ziepju pagatavošanā, kā arī skaistumkopšanā.

Kaņepju sēklas satur aptuveni 30% eļļas *avots – creditorapido247.com, kura ir nepieciešama normālai organisma funkcionēšanai. Mūsdienās, visi ļoti daudz runā par to, ka mūsu organismam ir nepieciešamas Omega 3 un Omega 6 taukskābes. Visi tās ir pieraduši uzņemt ar zivju eļļu un reti kurš zina, ka kaņepju eļļa satur šī, organismam nepieciešamās vielas ideālās proporcijās 1:3. Šīs taukskābes dod mums enerģiju, uztur veselas mūsu locītavas, ādu, nagus un matus, palīdz samazināt iekaisumus, pazemināt asinsspiedienu, uzlabo sirds darbību un asinsvadu cirkulāciju, pazemina asinsspiedienu un holesterīna līmeni asinīs. Kaņepes satur fitīnu kurš uzlabo asins sastāvu, ir lielisks organisma attīrīšanas līdzeklis.

Kaņepju audzētājs, uzskata, ka visvērtīgākā ir aukstā spieduma kaņepju sēklu eļļa. To, pēc viņa domām, vajadzētu lietot visvairāk un svaigā veidā, piemēram, pievienot to ēdieniem, nevis izmantot cepšanai. Uzglabāt to var ledusskapī, cieši noslēgtā traukā, ne ilgāk par trim mēnešiem, bet ja ir vajadzība uzglabāt to ilgāk, tad ir jāliek saldētavā.

Paldies par ideju Spānijas lapai (Español)